Regler för Ovanliga Backgammon-varianter: Så här spelar du dem

Backgammon är ett urgammalt brädspel som har roat och utmanat spelare världen över i årtusenden. Dess enkla, men strategiska natur har gjort det till en tidlös klassiker som fortsätter att fängsla nya generationer.

Beskrivning av ovanliga Backgammon-varianter

I den första delen av vår resa kommer vi att introducera dig till några av de mest ovanliga och sällsynta Backgammon-varianterna som spelas runt om i världen. Dessa varianter har kanske inte samma globala popularitet som det vanliga Backgammon-spelet, men de har sina egna unika egenskaper och spännande utmaningar.

En av de ovanliga Backgammon-varianterna som vi kommer att utforska är ”Tapa Backgammon.” I Tapa Backgammon spelar spelarna på ett 9×9 bräde istället för det traditionella 24×15-brädet. Detta skapar en mer kompakt spelupplevelse och kräver olika strategier för att navigera på brädet och utnyttja de begränsade möjligheterna.

En annan spännande variant är ”Gul Bara,” som är populär i Mellanöstern. I denna variant har spelarna ingen egen hemzona, och alla pjäser startar på en gemensam linje. Detta skapar en intensiv och taktisk inledning då spelarna tävlar om att flytta sina pjäser genom motståndarens linjer och in i sin egen hemzona.

Vi kommer även att utforska ”Nackgammon,” som är en ovanlig variant där spelarna placerar ut sina pjäser baklänges på brädet. Målet är att flytta alla pjäser ut ur brädet innan motståndaren gör det. Nackgammon kräver en annorlunda strategisk inställning, och spelarna måste vara försiktiga för att inte fastna i fällor när de försöker nå sina yttre punkter.

Instruktioner för hur man spelar de ovanliga varianterna:

Tapa Backgammon är en spännande och ovanlig variant av det klassiska spelet som lockar med sitt mindre bräde och unika strategier. För att behärska denna variant behöver spelarna förstå de grundläggande reglerna och anpassa sig till den minskade spelytan. Här är en steg-för-steg-guide för att komma igång med Tapa Backgammon:

 1. Brädet: Tapa Backgammon spelas på ett 9×9-bräde istället för det vanliga 24×15-brädet. Detta innebär att antalet punkter minskar, vilket leder till mer täta och intensiva drag.
 2. Startposition: Båda spelarna börjar med två pjäser på den 1:a punkten, tre pjäser på den 12:e punkten och fem pjäser på den 7:e punkten. Målet är att förflytta alla dina pjäser i motsatt riktning mot motståndarens pjäser för att flytta dem av brädet.
 3. Tärningskast: Precis som i det vanliga Backgammon-spel används två tärningar för att bestämma antalet steg en spelare kan flytta sina pjäser. Spelarna alternerar sina kast för att förflytta sina pjäser längs brädet.
 4. Flytta pjäserna: Spelarna flyttar sina pjäser i motsatt riktning, alltså från den 12:e punkten mot den 1:a punkten för att ta sig av brädet. Det gäller att vara strategisk och undvika att bli blockerad av motståndarens pjäser.
 5. Slå ut motståndarens pjäser: Om en spelare landar på en punkt som bara har en motståndares pjäs, slås den ut från brädet och placeras i mitten av spelplanen. Den måste börja om från början för att komma in i spelet igen.
 6. Vinna spelet: Målet är att få alla dina pjäser av brädet innan motståndaren gör det. Den som först lyckas avlägsna alla sina pjäser är vinnaren!

Gul Bara

Välkommen till en annan fängslande värld av Backgammon-varianter – Gul Bara! Denna ovanliga variant är populär i Mellanöstern och erbjuder en helt annan dynamik jämfört med det traditionella spelet. I Gul Bara spelar spelarna utan en egen hemzona, och alla pjäser börjar istället på en gemensam linje. Här är en guide som hjälper dig att förstå reglerna och strategierna för detta spännande och kaotiska spel:

 1. Startposition: I Gul Bara placeras alla femton pjäser för varje spelare på en gemensam linje, istället för att ha en egen hemzona. Pjäserna måste sedan flyttas genom motståndarens linjer och in i spelarnas hemzona för att kunna tas ut ur brädet.
 2. Tärningskast: Precis som i det traditionella Backgammon används två tärningar för att bestämma hur många steg en spelare kan flytta sina pjäser. Spelarna kastar tärningarna i tur och ordning och bestämmer sedan hur de ska flytta sina pjäser baserat på de uppkomna tärningsresultaten.
 3. Flytta genom motståndarens linjer: Eftersom det inte finns någon egen hemzona i Gul Bara, måste spelarna navigera sina pjäser genom motståndarens linjer för att ta sig närmare utgången. Detta kräver en noggrann och taktisk strategi för att undvika att fastna och bli blockerad av motståndarens pjäser.
 4. Slå ut motståndarens pjäser: Om en spelare landar på en punkt som endast innehåller en motståndares pjäs, slås den pjäsen ut ur brädet och placeras i mitten av spelplanen. Att slå ut motståndarens pjäser kan skapa ett spännande moment av osäkerhet och press på motståndaren att börja om med den pjäsen.
 5. Vinna spelet: Målet i Gul Bara är detsamma som i det traditionella Backgammon – att först ta ut alla sina pjäser ur brädet. Den som lyckas navigera genom det gemensamma kaoset och förflytta alla sina pjäser till sin utgångspunkt är den som erövrar segern!

Nackgammon

I denna ovanliga variant placerar spelarna ut sina pjäser baklänges på brädet och kastas in i en värld av strategi och utmaningar. För att behärska Nackgammon måste du förstå de unika reglerna och hitta sätt att navigera på brädet bakåt mot utgången. Här är en guide för att ta dig igenom denna hisnande resa till segern:

 1. Startposition: Nackgammon inleds med en spegelvänd startposition jämfört med det vanliga Backgammon. Spelarna börjar med sina femton pjäser på sin egen utgångspunkt, den sista punkten på brädet, istället för i sina respektive hemzoner. Målet är att förflytta alla pjäser ut ur brädet i motsatt riktning mot det traditionella spelet.
 2. Tärningskast: Precis som i det vanliga Backgammon-spel används två tärningar för att bestämma antalet steg en spelare kan flytta sina pjäser. Det intressanta här är att spelarna nu måste anpassa sig till att tänka baklänges när de planerar sina drag.
 3. Flytta bakåt: Att flytta bakåt på brädet är en ny utmaning som Nackgammon erbjuder. Spelarna måste vara försiktiga och undvika att bli blockerade av sina egna pjäser eller motståndarens för att inte fastna i en svår situation.
 4. Förhindra motståndarens framsteg: Att sätta käppar i hjulet för motståndaren blir en viktig strategi i Nackgammon. Genom att placera sina pjäser på taktiska punkter kan man förhindra motståndaren att förflytta sina pjäser ut ur brädet, vilket skapar spänning och intensitet i spelet.
 5. Vinna spelet: Precis som i det vanliga Backgammon vinner den spelare som först tar ut alla sina pjäser ur brädet. Men vägen till seger är nu vänd på huvudet, och det krävs både skicklighet och fantasi för att lyckas!

Nackgammon erbjuder en unik utmaning som kräver att spelarna tänker utanför ramarna för att bli framgångsrika. Det är som en hisnande resa bakåt på brädet, där varje drag kan påverka spelets utgång. Om du är redo att vända upp och ner på Backgammon-upplevelsen och testa dina strategiska förmågor på ett helt nytt sätt, varför inte ge Nackgammon en chans? Utmana dig själv och dina vänner på detta ovanliga spel och upptäck spänningen och glädjen med att ta ett steg bakåt mot segern!

By Spela Backgammon

Välkommen till Spela Backgammon - ditt ultimata resmål för allt som rör detta fängslande brädspel! Vi är ett dedikerat team av backgammon-entusiaster med ett gemensamt mål - att dela vår passion och kunskap om backgammon med spelare från hela världen. På Spela Backgammon vill vi erbjuda dig en omfattande och inspirerande plattform där du kan utforska allt som har att göra med backgammon. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren spelare, har vi något för alla.

Lämna ett svar